VHS

Har noen av dere som vokste opp med VHS-filmer egentlig tenkt hardt og lenge over dem? Det er kanskje noe bare vi nerder gjør, men det er i grunn veldig fascinerende.

Nerd - VHS (1)
Her er en VHS-kassett. Sansynligvis noe pirat-greier siden den mangler cover. Ahem.

La oss ta det med en gang: Å trykke på «record» og ta opp en artig film eller serie fra TV til VHS, er det samme som piratkopiering av musikk i dag. Bare man ikke lett kunne spre VHS-ene sine til alle man kjente da, men det er i samme kategori. Før du tar ordene «piratkopiering dreper musikk» i din munn, spør deg selv: Tok du noen gang opptak på VHS?! Og drepte det film?!

MER BILDER OG TEKST OM DU TRYKKER DEG VIDERE

 

Nå husker jeg ikke så mye om VHS, da TV-en røyk tidlig på barneskolen, hvis skole i det hele tatt? Og den nye klarte ingen å finne ut hvordan man fikk verken VHS-spilleren fra tidlig steinalder eller SEGA-en min til å fungere på. Men stort sett fikk man «en film» på VHS-en, kan se for meg at om LOTR ble laget da, kanskje et par stykker pr film?! Så la oss da ta utgangspunktet i 1,5t film. Bare for å ha et tall.

For å nerde litt mer i tall: En film på PC kan fåes i tre størrelser: ca 700 MB (noe som så klart er tilpasset å brenne ut på CD-er), ca 4GB, noe som er DVD-kopi og bedre kvalitet, eller 16GB, som er Blu-ray-kvalitet.  Om vi sier i 1,5t film = 700 MB, det er et greit utgangspunkt?
Nerd - VHS (3)
Dette fant min eks-samboer i foreldrenes kjeller og dro med hjem. Med rette ledninger og overganger fikk man faktisk liv i spilleren, og man har sett på et par av de gamle slitte Asterix-filmene oppi her. De var seriøst sett så mye på at de var HVIT mange steder. Tenk deg det!!!! Ser du en film for ofte med tilsvarende tilbakespoling, ble den slitt!!! Eksploderer hjernen nå?!

For å forklare drittungene dette: VHS og musikk-kassetter er analoge teknologier. Dvs, mellom de to sirklene du ser på VHS-en, går det et BÅND med informasjonen spilleren leser. I dag har vi leserhode på harddisken, eller i stasjonen til CD/DVD. Når det durer og snurrer inni der, det er omtrent det samme. Der PC-en klarer å finne ut hvor starten på plata er av seg selv, ville jo ikke en VHS-spiller klare dette, man måtte sette i kassetten med start der start skulle være. Derfor kunne man også lett PAUSE VHS og kassett, pga den sto fysisk fast på der du stoppet den. Ingen slitsom spoling til nøyaktig sekund man stoppet på rett før noe krasjet på PC-en. Man måtte derfor dra båndet fysisk tilbake igjen til start, for å kunne se filmen fra start igjen neste gang.

Har du sett bildet med en blyant og en kassett og en setning som henviser «husker du dette, er du gammel»? Nettopp, skulle man manuelt sette kassetten på start igjen, ta fram en blyant eller lignende og dra båndet rundt selv. Her er bilde av en kassett, en VHS er veldig lik bare med mer plastikk.

Så var det denne spesifikke kassa da. Halvparten av VHS-ene kom i pappcovere, noe var i plastcovere. Du ser et slikt stikke ut. Og ja, det er EN FILM inni der.
…..vi måtte kaste flere pappcovere og spyle plastcoverne. Pga mugg. De var grønne og blå og støvete og ekle. Spylte plastcoverne og kastet de pappcoverne det ikke hjalp å skrubbe litt på med vått papir. Fikk også vite at når gutta satte på en film dryssa det mugg utav båndet og inn i spilleren ….oookey. Ugh. Snakk om råtten underholdning!!

Det var mange farer med VHS, ser at å oppbevare dem i en fuktig kjeller gir mugg. Plastcovere på golvet var også et stort problem. En kompis tråkka på et slikt og skjærte seg til beinet på lilletåa, noe han stolt gikk rundt og viste til alle som ville se de neste 3 ukene. Ja, vi så noe hvitt inni der, tviler ikke. Kanten er da sida på coveret du ser, vi snakker noen cm med hard plast rett i tåa. Vi hadde også båndspaghetti, som ikke var noe spiselig nei, det var et reint helvete. Om man reiv litt for mye i bånd, eventuelt drittunger gjorde det, måtte man fram med blyant og fysisk spole rundt for å dra inn båndet igjen. Seriøst. Om man ikke satte knute på hele dritten og bare ga opp da. Eventuelt lagde kunst av det. Vil du se et slikt bånd? Prøv denne musikkvideoen (Bruno Mars – just the way you are), dette er faktisk kassett-spaghetti.

Jeg har hørt om spillere som har slått seg vrange og rivd bånd ut. Høres ut som et reint helvete. Tror jeg hadde hivd den spilleren til skogs!!! Om det kom av å spole for mye fram og tilbake, tror jeg vi kanskje lagde det en gang. Han med tåa tok nemlig moras aerobic-bånd og spolte fram og tilbake og satte hele greia på tilbakespoling med bilde på man trengte nemlig ikke å se på tilbakespoling, mener jeg å huske? F eks sette på nyhetene på TV eller noe mens man spolte filmen til start? Baklengs-aerobic? HYSTERISK. Vi døde av latter og forbrant sikkert mer kalorier enn hele greia skulle ha oss til å trene bort uansett.
Vi kan vel ikke akkurat beskylde fyren for å være smart – han heiv zalo i dass også. Reint bad!

Nerd - VHS (4)
Tilbake til regnestykket. Her er ekstern-disken min. Dvs, det er en harddisk inni plastikken her, som det er i PC-en din, bare at jeg har noen ledninger ekstra og har den på bordet i stedet. Man kan ta med til venner, man kan nappe ut og løpe om det er fare på ferde, kaste den i dass om CIA kommer.. mange grunner for å ha en. Har bilder, tekster og backup av diverse serier på den. Ahem.
Den er på 1000 GB, ca.
Husker du en film i helt brukbar kvalitet tar rundt 700 MB? La oss bare forenkle ting helt enormt og si at det er 0,7GB (det er noe matte her jeg aldri har skjønt, men det går ikke på ti-deler, men la oss si det okey? okey!!)

Bare på denne disken alene kan jeg derfor ha noe sånt som 1428 filmer. Over 2000 timer med film om vi snakker 1,5t på de fleste. La det synke inn.

Nerd - VHS (2)

Her er størrelsen ovenfra på en VHS og ekstern-disken min. I høyde er de vel omtrent like. Sansynligvis 1 film mot… vel, jeg vet ikke hvor mange timer jeg har på disken nå, men jeg KAN ha den nevnte mengden.

Sammenlign denne disken min med kassa over igjen.

Er du med?! Ser du hva jeg ser?! Slepe ei kasse film til en venn for ei helg? Bære på disken?

Snakker vi om DVD-kopier på harddisken, 250 filmer. Selv med blu-ray kvalitet har vi 50 filmer, det er fortsatt mer enn i kassa.

Vilt, er det ikke?

Ikke si at vår generasjon var late. Vi slepte rundt på dette her + elefantskjermer og mye annet rart. DAGENS unger er late.

Reklamer